Τοξοπλάσμωση

Τοξοπλάσμωση
Η τοξοπλάσμωση οφείλεται στο πρωτόζωο Toxoplasma gallinarum και Toxoplasma gondii. Τα πρωτόζωα αυτά παρασιτούν το αίμα των αιλουροειδών κυρίως στις γάτες (αλλά και του ανθρώπου) και έχουν εξάπλωση σε όλο το κόσμο.

Τα παράσιτα αυτά ολοκληρώνουν το κύκλο τους στο πεπτικό σύστημα των αιλουροειδών και απο τα περιττώματα αυτών, οι σποροφόρες ωοκύστες του τοξοπλάσματος, προσλαμβάνονται απο τα πουλιά. Μέσω τις κυκλοφορίας του αίματος οι σποροζωϊτες μεταφέρονται στους ιστούς και τα κύτταρα.

Συμπτώματα
  • Αταξία στο περπάτημα
  • Μυϊκοί σπασμοί
  • Αναπνευστικές, εντερικές διαταραχές
  • Παραλύσεις ακόμη και τύφλωση
  • Πρόβλημα στον αυχένα με στροφή του
Ορισμοί – Φάρμακα

Στο τοξοπλάσμωση χορηγούμε σουλφοναμίδες (κυρίως σουλφαδιαζίνη) στο πόσιμο νερό για 5 ημέρες. Μετά απο 4 ημέρες διακοπής, επαναλαμβάνουμε για 5 ακόμη ημέρες. Με τη λήξη της θεραπείας μπορούμε να χορηγήσουμε βιταμίνη Κ στο νερό για 10 ημέρες.

Oι ασθένειες των καναρινιών, ωδικών και καλλωπιστικών πουλιών ΙSBN: 960-8071-42-9 Dr Κωνσταντίνος Ι. Τατσιράμος Πτηνοπαθολόγος Ο Dr Κωνσταντίνος Τατσιράμος, ο πρώτος ειδικευμένος στην Ελλάδα πτηνοπαθολόγος, συνδυάζει σε αυτό το βιβλίο τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία του με στόχο το σύγγραμμα να αποτελέσει εγχειρίδιο αναφοράς για τους κτηνιάτρους, τους επαγγελματίες εκτροφείς, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται για τη φτερωτή συντροφιά.