Βιταμίνες

Βιταμίνες
Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την άμυνα και ανάπτυξη του οργανισμού και εμπλέκονται σε συνεργασία με τα ένζυμα στο μεταβολισμό. Τις ξεχωρίζουμε σε λυποδιαλυτές (A,D,E,K) και υδατοδιαλυτές (B,C)
Υπερβιταμίνωση

Στα ωδικά πουλιά μπορεί να εμφανιστεί η υπερβιταμίνωση, μόνον εφόσον γίνεται αλόγιστη και υπερβολική χρήση βιταμινών

Αβιταμίνωση

Στα ωδικά πτηνά η αβιταμίνωση είναι πολύ συχνό φαινόμενο, γιατί στους χώρους αναπαραγωγής τα πουλιά δεν τρέφονται όπως τρέφονται στη φύση, τρέφονται με βάση το πρόγραμμα που ακολουθεί ο κάτοχός τους προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες των πουλιών

Πού οφείλεται
  • Ασθένειες που διαταράσουν το μεταβολισμό (κακή αφομοίωση των βιταμινών)
  • Παρουσία παράσιτων εσωτερικών και εξωτερικών
  • Παρουσία παραγόντων στη τροφή που δρούν ενάντια ή ανταγωνιστικά στις βιταμίνες. Για παράδειγμα η δράση της βιταμίνης Κ έχει ανταγωνισμό απο σουλφοναμίδες. Η βιταμίνη Ε δεσμεύεται απο λίπη της τροφής.
  • Χρήση χωρίς μέτρο σουλφοναμιδών, αντιβιοτικών και  ουσιών που διαταράσσουν τη χλωρίδα του εντέρου και εμποδίζουν τον οργανισμό να συνθέσει βιταμίνες, όπως αυτές των συμπλεγμάτων Κ,Β
  • Μη ισορροπιμένη διατροφή
  • Κακή αποθήκευση ή κακή επεξεργασία των βιταμινών. Για παράδειγμα η θερμοκρασία ή η υγρασία μπορεί να καταστρέψουν τις βιταμίνες.

Oι ασθένειες των καναρινιών, ωδικών και καλλωπιστικών πουλιών ΙSBN: 960-8071-42-9 Dr Κωνσταντίνος Ι. Τατσιράμος Πτηνοπαθολόγος Ο Dr Κωνσταντίνος Τατσιράμος, ο πρώτος ειδικευμένος στην Ελλάδα πτηνοπαθολόγος, συνδυάζει σε αυτό το βιβλίο τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία του με στόχο το σύγγραμμα να αποτελέσει εγχειρίδιο αναφοράς για τους κτηνιάτρους, τους επαγγελματίες εκτροφείς, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται για τη φτερωτή συντροφιά.