Καλώς ήλθατε στο Σύλλογο Φίλων Ωδικών Πτηνών

Ο Σύλλογος Φίλων Ωδικών Πτηνών Ημαθίας ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2006 και έχει ως έδρα του τη πόλη της Βέροιας. Τα γραφεία του συλλόγου βρίσκονται στο κέντρο της Βέροιας στηv οδό Περικλέους 7. Είναι εντεταγμένος, απο την 14η Δεκεμβρίου 2019, στην ΠΟΟ – Πανελλήνια Ομοσπονδία Ορνιθολογίας με κωδικό δακτυλιδιού FPO-VR. Μέχρι τότε ήταν μέλος της ΕΟΟ – Ελληνική Ορνιθολογική Ομοσπονδία, απο την οποία αποχώρησε διαφωνώντας με το τρόπο διοίκησής της, με κωδικό δακτυλιδιού ΕΟΟ-V.

Οι σκοποί του συλλόγου είναι: η διάδοση, διατήρηση, εκτροφή των ωδικών πτηνών, τόσο στη περιφέρεια της κεντροδυτικής Μακεδονίας όσο και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και Κύπρο. Μέλη του ΣΦΩΠ μπορούν να εγγραφούν αποστέλλοντας αίτηση όλα τα φυσικά πρόσωπα, που έχουν ή επιθυμούν να έχουν ωδικά πτηνά.

Ο ΣΦΩΠ διοργανώνει κάθε χρόνο ετήσιο τοπικό διαγωνισμό και έκθεση πτηνών συντροφιάς. Παράλληλα συμμετέχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, με πολλές διακρίσεις μελών του. Ο ΣΦΩΠ ανέλαβε τη διοργάνωση του 14ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος πτηνών συντροφιάς της ΕΟΟ για το έτος 2010, στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων στο Πανόραμα Βέροιας, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό 10-11-12 Δεκεμβρίου 2010 και του 17ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος πτηνών συντροφιάς της ΕΟΟ για το έτος 2014, στο Δημαρχείο Βεργίνας Ημαθίας, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό.

Ήδη στα 14 χρόνια λειτουργίας του, μέλη του συμμετείχαν στο

 • 56ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Hasselt του Βελγίου (2007)
 • 26ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Εntente Europeenne d’Aviculture στη Nitra της Σλοβακίας (2009)
 • 57ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Piacenza της Ιταλίας (2008)
 • 58ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Matosinhos της Πορτογαλίας (2009)
 • 60ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη πόλη Αγκουαντούλθε (Αλμερία) της Ισπανίας (2011), όπου με το μέλος του Κοσμή Κωνσταντίνο, κατέκτησε το 1ο του χρυσό Παγκόσμιο μετάλλειο στη κατηγορία τύπου και θέσης, στη ράτσα Norwich μελανινικό με 93 βαθμούς
 • 61ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Hasselt του Βελγίου (2012)
 • 62ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Bari της Ιταλίας (2013)
 • 63ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Rosmalen της Ολλανδίας (2014)
 • 64ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Matosinhos της Πορτογαλίας (2015)
 • 65ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη πόλη Aguadulce της Ισπανίας (2016)
 • 66ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Cezena της Ιταλίας (2017), όπου με το μέλος του Τσομπάνογλου Ιωάννη, κατέκτησε χρυσό Παγκόσμιο μετάλλειο στη κατηγορία τιμπράντο, με το μέλος του Γιαννακιτσίδη Κωνσταντίνο, κατέκτησε χάλκινο Παγκόσμιο μετάλλειο στη κατηγορία τιμπράντο, με το μέλος του Αντωνόπουλο Γεώργιο, κατέκτησε χάλκινο Παγκόσμιο μετάλλειο στη κατηγορία χρώματος
 • 2o Διεθνή Διαγωνισμό Tre Mari της COM στην Ιταλία (2018)
 • 67ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Zwolle της Ολλανδίας (2018), όπου με το μέλος του Τσομπάνογλου Ιωάννη, κατέκτησε χρυσό και χάλκινο Παγκόσμιο μετάλλειο στη κατηγορία τιμπράντο, με το μέλος του Σκουλαριώτη Γεώργιο, κατέκτησε ασημένιο και χάλκινο Παγκόσμιο μετάλλειο στη κατηγορία υβρίδια και με το μέλος του Παλιαρούτα Κωνσταντίνο, κατέκτησε χάλκινο Παγκόσμιο μετάλλειο στη κατηγορία χάρτς και
 • 68ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Matosinhos της Πορτογαλίας (2019), όπου με το μέλος του Τσουρπή Μιχάλη, κατέκτησε χρυσό Παγκόσμιο μετάλλειο στη κατηγορία psephotus και με το μέλος του Παλιαρούτα Κωνσταντίνο, κατέκτησε 2 χρυσά Παγκόσμια μετάλλεια στη κατηγορία χάρτς.

Ο ΣΦΩΠ ανέλαβε μέσω της COM Hellas και της ΕΟΟ και σε συνεργασία με τις Τουρκία, Μάλτα, Βουλγαρία το 2o Διεθνή Μεσογειακό Πρωτάθλημα υπο την αιγίδα της Παγκόσμιας Ορνιθολογικής Συνομοσπονδίας COM. Ο Διεθνής αυτός διαγωνισμός είναι ετήσιος και διεξάγεται κυκλικά τη 2η εβδομάδα του Νοεμβρίου κάθε έτους. Η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στη Κωνσταντινούπολη μεταξύ 5-11 Νοεμβρίου 2012, με συμμετέχουσες τις χώρες μέλη της COM.

Έχει τη χαρά να έχει στα μέλη του τον 1ο Διεθνή Έλληνα κριτή της Παγκόσμιας Ορνιθολογικής Συνομοσπονδίας COM-OMJ στη κατηγορία χρώματος. Ο κος Καλαμαράς Σπύρος, κατόπιν επιτυχών εξετάσεων στο Ρέτζιο Εμίλια της Ιταλίας, το Νοέμβριο του 2012, αναγνωρίστηκε σε Διεθνή κριτή COM-OMJ και είναι ο 1ος Έλληνας κριτής μέλος της Ένωσης Κριτών της ΠΟΟ και της COM Hellas που φέρει αυτό το τίτλο και ο 1ος Έλληνας Διεθνής κριτής που έκρινε σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η σελίδα αυτή αποτελεί ένα διαδικτυακό τόπο συνάντησης για όλους του φίλους των ωδικών πτηνών. Η ανταλλαγή απόψεων / πληροφοριών και εμπειριών αποτελεί βασική γνώση για τον αρχάριο αλλά και τον έμπειρο εκτροφέα που αναζητά γνώσεις σχετικά με την διατροφή, διαχείριση, αναπαραγωγή των καναρινιών και όλων των ωδικών πτηνών γενικότερα.

(Επισκέψεις 95 , Σήμερα 1 )