Ψευδομονάδωση

Ψευδομονάδωση
Η Ψευδομονάδωση είναι θανατηφόρος νόσος. Οφείλεται στο βακτήριο Pseudomonas aeruginosa, το οποίο ζει στο νερό, το έδαφος και το έντερο των πουλιών. Οταν το πουλί έχει χαμηλό ανοσοποιητικό γίνεται παθογόνο.
Που οφείλεται

Η ψευδομονάδα συχνά επιπλέκει τη ΧΑΝ (χρόνια αναπνευστική νόσο) των πουλιών και τη γαγραινώδη δερματίτιδα. Η μετάδοση είναι κάθετη.

Συμπτώματα
  • Συνήθως εκδηλώνεται σαν σποραδική ή επιζωοτική νόσος και παίρνει σηψαιμική  μορφή, χωρίς να έχει χαρακτηριστικά συμπτώματα
  • Γενική αδυναμία, αναιμία, επιπεφυκίτιδα, οίδημα στο κεφάλι, διάρροια (λευκή) και θάνατος
  • Στη νεκροτομή διαπιστώνεται υπατίτιδα με νεκρωτικές εστίες, σπληνομεγαλία και εντερίτιδα. Οι πνεύμονες και το ήπαρ έχουν πρασινωπό χρώμα
Θεραπεία

Συνιστάται η χορήγηση σουλφοναμιδών (σουλφαδιμεθοξίνης), νεομυκίνης ή γενταμικίνης

Oι ασθένειες των καναρινιών, ωδικών και καλλωπιστικών πουλιών ΙSBN: 960-8071-42-9 Dr Κωνσταντίνος Ι. Τατσιράμος Πτηνοπαθολόγος Ο Dr Κωνσταντίνος Τατσιράμος, ο πρώτος ειδικευμένος στην Ελλάδα πτηνοπαθολόγος, συνδυάζει σε αυτό το βιβλίο τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία του με στόχο το σύγγραμμα να αποτελέσει εγχειρίδιο αναφοράς για τους κτηνιάτρους, τους επαγγελματίες εκτροφείς, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται για τη φτερωτή συντροφιά.