Πίνακας Περιεχομένων
Η ευλογιά ή διφθεροευλογιά οφείλεται στον ιό Kikkuth. Εκδηλώνεται στις παρακάτω μορφές, όλες τις εποχές του χρόνου, έχει αργή επώαση και εκδηλώνεται σε 4 μορφές.
Δερματική μορφή
Στη μορφή αυτή παρατηρούνται αλλοιώσεις (σπυριά λευκόφαια, ερυθρόφαια, με ρωγμώση επιφάνεια) στις γωνίες του ράμφους, στις φτερούγες, στο κρανίο, στα δάχτυλα και γύρω απο την αμάρα. Τα σπυριά αφού ξεραθούν, πέφτουν και αφήνουν αφήνουν μικρή ουλή. Τα σπυριά που βρίσκονται στα δάκτυλα ή κοντά στα νύχια, μπορούν να παρασύρουν στη πτώση και τα δάκτυλα.
Στη μορφή αυτή συνιστάται ο ψεκασμός των σπυριών με αντισηπτικό υγρό για 5-7 ημέρες
Διφθερίτιδα (βλεννογόνιος μορφή)
Στη μορφή αυτή παρατηρούμε προσβολή του στοματικού βλεννογόνου, που φτάνει μέχρι και τους βρόγχους. Εμφανίζονται ασπροκίτρινες μεμβράνες, στη γωνία του ράμφους, πάνω ή κάτω απο τη γλώσσα, στον ουρανίσκο, τον οισοφάγο και τη τραχεία. Οι μεμβράνες αυτές φράζουν το αναπνευστικό σύστημα και δημιουργούν αναπνευστικά προβλήματα.
Τα πουλιά κουνάνε συνεχώς το κεφάλι τους και δύσκολα καταπίνουν. Είναι κατηφή, ανόρεκτα, δεν πίνουν νερό και πεθαίνουν απο αφυδάτωση, ασιτία, ασφυξία.
Στη μορφή αυτή συνιστάται ο ψεκασμός της στοματικής κοιλότητας με αντισηπτικό υγρό για 5-7 ημέρες, αφού πρώτα αφαιρεθούν με αποστειρωμένη λαβίδα οι μεμβράνες, για να διευκολυνθεί η αναπνοή.
Καταρροϊκή φλεγμονώδης μορφή
Αρχικά παρατηρούμε επιπεφυκίτιδα με δάκρυα και έκκριμα απο τη μύτη (όπως στη μολυσματική κόρυζα). Κατόπιν παρατηρούμε ημιρευστή κιτρινωπή ουσία και οίδημα στον επιπεφυκότα.
Δεν υπάρχει θεραπεία. Προσπαθούμε όμως να αντιμετωπίσουμε τις δευτερογενείς λοιμώξεις χορηγώντας αρχικά αντιβιοτικά ή σουλφοναμίδες για 5-7 ημέρες και κατόπιν για άλλες 5-7 ημέρες βιταμίνες υδατοδιαλυτές.
Μικτή μορφή
Είναι συνδυασμός της βλεννογόνιας και της δερματικής μορφής